Mindenstimmel

Gyökér és korona – avagy egyensúly a spiritualitásban

Neked mit szoktak mondani? Azt, hogy el vagy szállva, vagy hogy olyan földhözragadt vagy? Azt, hogy ne légy már olyan érzékeny, vagy hogy ne légy már olyan érzéketlen? Hogy érzed magad a hétköznapokban – repkedsz a föld felett, vagy csak nagy nehezen vonszolod magad előre? Agyongyötörnek a gyakorlati dolgok, vagy olyan, mintha egy másik világban élnél? Vagy ezeket váltogatod és ebben teljesen kimerülsz időről időre?

Ezek az állapotok – bármelyikkel is találkozol gyakrabban – azt jelzik, hogy nincs egyensúly a rendszeredben. A keleti kultúrák hagyományai évezredek óta tudják, és a hétköznapi életben is használják a tudást, hogy az ember nem csak test, hanem lélek és szellem is – folyamatos egymásra hatással a rétegek között. A mai nyugati világba csak most kezd visszatérni ez a tudás, és ismét az egyensúly felé tartunk a megértés újabb és újabb szintjein. Mára a kvantumfizikusok és az epigenetika tudománya bebizonyította azt, ami a védákban és a taoista tanításokban évezredek óta megvan:

Az anyag, a test nem működik lélek és szellem nélkül. A spiritualitás és a szellemi tér viszont nem tud kibontakozni az anyag nélkül. Vagyis az egyetlen megoldás az arany középút: ha fent is vagy és lent is vagy EGYSZERRE.

A valóság többrétegű. Minden esemény  mind a három szinten történik, és ez azt is jelenti, hogy mind a három szint szabályai hatnak rá (erről itt írtam bővebben). Olyan ez, mint egy fa: van gyökere, van koronája, és van törzse is. És a törzse az átjáró, ami biztosítja a kapcsolatot az égi rész és a földi rész között. (A Weöres Sándor nyelvét értők kedvéért: benned a létra.) Hiába vagy tisztán érző – tisztán látó, ha nincs benned annyi gyakorlati érzék, hogy elboldogulj a földön. Hiába boldogulsz jól az anyagi világban, sosem fogod azt érezni, hogy a helyeden vagy, ha nem tudsz a szellemi rétegre ráhangolódni. Valami mindig hiányozni fog…

Ahhoz, hogy mindhárom szinten legyél egyszerre, egyrészt nem árt tudni arról, hogy létezik három szint (a nyugati kultúrában az utóbbi 200 évben ez sem volt egyértelmű). Másrészt nem árt tudni arról sem, hogy mind a 3 egyszerre hat az életed minden területén. Harmadrészt, ha már idáig eljutottál, azt is meg kéne tanulni valahonnan, hogy mit csinálj a rétegeiddel ahhoz, hogy egyensúlyban tudj maradni?

A testről tudunk ma a legtöbbet. Ennek a rétegnek a “karban tartásában” segít az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a napi higiénia, az élettered tisztán és rendben tartása. Ha meg valami elromlok a testedben, akkor az orvostudomány (minden előnyével és korlátjával.) Mivel ebben a testben élünk, a fizikai test igényeit nem érdemes figyelmen kívül hagyni, különben nem lesz sokáig hűséges jármű 🙂

A lélekről a pszichológia térnyerésével kezdtünk újra tudomást venni itt nyugaton. Nőknél mindenképp segít egészségesen tartani a lelket, ha beszélgetünk egymással (stresszoldás), és szép környezetben vagyunk. Férfiak sokszor szeretik a csendet és a sportot, ami sokszor mozgásos meditáció vagy feszültséglevezetés számukra. A szeretetteljes családi és baráti kapcsolatok, a hangulatainkra rezonáló zenék, az elgondolkodtató könyvek, a megríkató versek, a megnevettető filmek, a megreptető táncok, az alkotás és a művészet minden formája… mind-mind a lelkünk egészségének őrzői. Ha pedig a lélekben törik valami össze, ma már egyre inkább elfogadott, hogy coachot, pszichológust keres az ember segítségképpen. Ha életkedvvel szeretnénk élni a testünkben, a lélek szavára is érdemes odafigyelni.

A szellemről a New Age mozgalmak vezetésével kezdett el derengeni a tudás. Itt kerültek képbe az energiák, a kristályok, a szellemi térből érkező benyomások és segítők, és igen, az energiagyógyászat is. Ekkor került (vissza) a nyugati köztudatba a karma fogalma, ami a megbocsátást teljesen más megvilágításba helyezte, mint az eddigi évszázadok során a szellemi réteg “hivatalos karban tartója”, az egyház. A spirituális tanítások és technikák elterjedésével (visszatanulásának kísérletével) pedig lassan kialakult egy színpompás káosz, amiben egyre nehezebb tájékozódni a valós és látszat között. De összeszedett, egyszerű, a hétköznapokban használható tudást arról, hogy mit is kéne kezdjek a szellemi réteggel, még mindig nem találni sehol. Illetve…

… én magam a szellemgyógyászat / pszichotronika rendszerében találtam meg a válaszokat azokra a kérdésekre, amik az évtizedek alatt innen-onnan összecsipegetett tudás kapcsán egyre csak sokasodtak. Végre egybe rendeződött minden: a tapasztalataim, a tanulmányaim, a kérdéseim. Megértettem azt is, hogy nem véletlenül foglalkoztam évekig személyiségfejlesztéssel és tanultam természetgyógyászatot: ez volt a gyökere meg a törzse, ami nélkül nem nőhetett volna ki a koronája 🙂 Ami nekem a legmeghatározóbb élmény, hogy a Fentiekkel együttműködni ugyanolyan egyszerű, mint a földiekkel, ha valamit meg kell oldani, sőt néha még egyszerűbb is.

Többrétegű tudatossággal élni azt jelenti, hogy egy sokkal tágabb perspektívából érted meg és rendezed a dolgaid, mint addig. Például ha “véletlenül” lekésed a buszt egy fontos találkozóra menet (fizikai megnyilvánulás) akkor tudod, mit tegyél hogy kezeld a saját feszültséged (lélek szint, illetve önismeret) és eszedbe jut az is, hogy egy tágabb mátrixban vajon mit jelenthet ez az esemény (szellemi szint, karmikus visszahatások és kapcsolódások), és tudod, mit tudsz tenni azért, hogy rendeződjenek a szálak. Ugyanez a többrétegű tudatosság segít abban is, hogy bármilyen fizikai betegséget megoldj: teszel a testedért, teszel a lelkedért és teszel az energetikai tér rendeződéséért is. 

Másképp mondva: többrétegű tudatosság nélkül nem lehet hosszú távon harmóniában élni, mert valahol mindig akadni fog a rendszer…

Ha szeretnél tudni bánni te is a szellemi réteggel, akkor ez a tanfolyam neked szól:

Szellemgyógyászat – spirituális Én-ismereti csoport 2020

***Ha hasznos volt neked ez az írás, kérlek segíts eljuttatni másokhoz is, hátha nekik is jól jön.***