Mindenstimmel

A ciklikus életszemléletben rejlő (gyógyító) erő

A gondolkodásunk határozza meg, ahogy látjuk a világot, ami szerint élünk, amilyen döntéseket hozunk. Bizonyos dolgokat helyesnek gondolunk, másokat nem. És vannak olyan dolgok, amikről fel sem merül, hogy gondolhatnánk másként, mert belenevelődtünk. Az egyik ilyen alapvetés az időhöz való viszonyunk, ami túlzás nélkül mondhatom, hogy nőként a boldogságunk vagy a széthullásunk kulcsa egyaránt lehet.

A mai társadalom lineáris időszemléletben él, ami kábé azt jelenti, hogy egy végtelenből induló és a másik végtelenbe tartó számegyenesen száguldunk előre. Ami mögöttünk van, az a feledés homályába vész, ami pedig előttünk van, azt minél gyorsabban el kell érni, teljesíteni kell. Elég fárasztó életvitel, igaz?

Pedig a lineáris időszemlélet csak a XVIII: század óta van divatban Európában. Ez a század az ipari fejlődés kezdete, a gőzgép, a távíró és a fonógép feltalálásának százada – tehát innentől kezd az emberi élet tempója az évezredek óta megszokott természetes ritmustól elszakadni. Innentől társítjuk az időt az állandó változás, fejlődés, haladás fogalmával.

Ennek előtte a ciklikus időszemlélet és életvitel volt jellemző évezredekig, mivel az archaikus népek, majd a természettel szoros kapcsolatban élő földművelő ember a természet körforgásához hasonlóan érzékelte a saját életét is (és ezt persze felerősítette a társadalom és a szellemi fejlődés relatív mozdulatlansága is). Jó kérdés, hogy az emberi test és lélek alapvető működései mennyire képesek felvenni az utóbbi kétszáz év egyre gyorsuló ritmusát. Mert hogy akárhonnan is nézzük, az ember csak egy olyan élőlény, amelyik beköltözött a városba.

A test pedig nem más, mint egy olyan műszer, amin keresztül tapasztaljuk az életet, valamint a lélek és a szellem rétegét is. A női test ráadásul egy olyan műszer, ami eleve ciklikusságra van tervezve – csak manapság senki nem tanít meg rá, hogyan kell rendeltetésszerűen használni. Az emberi test általában véve egy csodálatosan komplex és nagyon strapabíró berendezés, de vannak határai. A női test pedig, pont a ciklikussága miatt, ami biológiailag egy dinamikusan változó hormonegyensúly folyamatos fenntartásából adódik, SOKKAL érzékenyebb, mint a férfi test. A mai lineáris életvitel pedig számos területen szinte csak arra kínál receptet, hogy hogyan lehet ezt a kényes egyensúlyt tönkretenni. Kizárólag tudatos választással lehet elkerülni (egy jó részét) ezeknek a mintáknak. Mert lássuk be, kényelmesek és azonnali kielégülést hoznak. De az élet nem így működik.

  • Kapcsolat a természettel: hát, az nem nagyon van. Mesterséges hőmérséklet, ahhoz az épp aktuális divat, na meg minden évszakban paradicsom és eper, ízfokozók és gyorskajáldák. Szolárium és műhó… mi kell még?
  • Hónapok: az éves terv aktuálisan teljesítendő darabkái a számegyenes megfelelő részén… amelyben a havi női ciklus egy bosszantó akadályozó tényezőt jelent. Még mindig nem vagy kész… már rég túl kéne lenni ezen… és társai.
  • Napi rutin: a mesterséges fény lehetővé teszi, hogy folyamatos éberségre és aktivitásra kényszerítsük a testünket. A folyamatos online jelenlét pedig szakadatlan mentális terhelést jelent. A feladatlista sosincs teljesen kipipálva, a bakancslista is csak egyre hosszabb lesz.
  • Eredményesség: minél rövidebb idő alatt minél több eredményt, folyamatosan. Hogy hosszú távon ennek mi az ára fizikailag, lelkileg, azt senki nem kérdi, amíg le nem robbansz.
  • Lelki élet, személyiségfejlődés: aki belevág, jellemzően halmozza a technikákat, workshopokat, varázslókat. Menetrend: generációs minták, belső gyermek, személyiségtípusok, aztán jöhet a harmadik szem nyitás és a megvilágosodás intenzív. Fogyasztók lettünk, gyakran valódi elmélyülés és elköteleződés nélkül.

A ciklikus szemlélet egyik nagy előnye számomra, hogy nincs benne az a szorongató teljesítménykényszer, mint a lineáris megközelítésben. Nem kell minél hamarabb odaérni, kipipálni, teljesíteni, túl lenni rajta. Ezzel szemben viszont támpontot ad ahhoz, hogy mikor minek van itt az ideje, amire VAN idő – hiszen siettetni a dolgokat a természetes ritmus ellenében egyrészt értelmetlen, másrészt kényelmetlen, harmadrészt nem is vezet fenntartható eredményre. Lássuk a fenti területeket ciklikus megközelítéssel:

  • Évkör: a jelszó a szezonális. Abból főzünk, ami éppen terem, úgy öltözünk fel, ahogy az időjárás megkívánja, és azt élvezzük, ami van. Nyáron a meleget, télen a hideget. Akkor napozunk, amikor süt a nap, és akkor alszunk, amikor sötét van – télen többet.
  • Holdhónap: havi életvezetés szintjén ez lenne a ciklustudatos életvitel, ami amellett, hogy a női hormonegyensúlyt támogatja fizikailag, lelkileg is figyelembe veszi a terhelhetőségünket. Nőként hullámzunk, akár akarjuk, akár nem, és ha ezt nem vesszük figyelembe, a végeredmény kényelmetlen lesz.
  • Napi ritmus: biológiai neve cirkadián ritmus vagy bioritmus. Ez szabja meg, hogy a szervezetünk mikor aktív és mikor vágyik pihenésre, mikor tudunk jobban koncentrálni és mikor jut már csak az automata dolgokra erő. Nem az időddel, hanem az energiáddal kell okosan gazdálkodni a nap folyamán: ennek pedig kiváló eszközei (mondhatni filozófiai kerete) az elemek, fizikai és lelki szinten is. Vagyis nem az a kérdés, mennyi fér bele az idődbe, hanem az, hogy mennyi fér bele az erődbe?
  • Teremtő folyamatok: a teremtő folyamatok ciklikus megközelítése a folyamatos teljesítménykényszer helyett ad időt a fokozatos kibontakozásra és a visszahúzódásra is. Rendben van, ha még nem vagy kész, rendben van, ha nem tökéletes valami, és az is rendben van, ha le akarod zárni, bármennyire is szupernek kéne lennie.
  • Lelki minőségek kibontakozása: a női minőségek vonatkozásában ez az újra és újra visszatérő, egyre mélyülő minőségek körforgása. Az öt női minőség folyamatosan jelen van, és ahogy a tapasztalatokat gyűjtjük hozzá, egyre élőbbé válik bennünk. Idő közben meg kiderül az is, hogy miben kéne még erősödni kicsit, hogy a körforgás könnyedébben történhessen.

Összegzésként csak annyit talán, hogy bár modern világban élünk, az Élet alapjai korántsem annyira modernek, mint hisszük. Érdemes volna inkább kihasználni a mai világ szabadságát, és bölcsen megválasztani, mi szerint gombolyítjuk életünk fonalát.

A tiszta tudat fénye legyen veletek az Új Föld útjain!

Ehhez kapcsolódóan rendszeresen tartok előadást + gyakorlati workshopot, a részleteket itt találod: A ciklusok bölcsessége workshop

Ha szeretnél további tippeket ahhoz, hogy hogyan élhetsz a ciklusok erejére támaszkodva, A Ciklusok Bölcsessége Kártya ezen az öt területen igazít el. Gyakorlati lapjain konkrét tippeket, az insiprációs lapokon pedig elmélázásra, meditációra alkalmas mantrákat találsz.

*** Ha tetszett neked ez az írás, segíts eljuttatni másokhoz is, lehet hogy nekik is jól jön. ***

Kategóriák: Olvasgass