Mindenstimmel

Barkácsolj belső békét!

Amilyen érzelmek határozzák meg a napjaidat, annyira tudsz boldog életet élni. Bizalom, derűlátás, nyugalom, derű, megértés és elfogadás nélkül elég nehéz örömtelinek lenni. Ezzel persze nem mondtam semmi újat, na de mennyire tudod megcsinálni? Mennyire tudsz uralkodni az érzelmi hullámzáson – ami egy természetes dolog – és többnyire „jó passzban” lenni? Hányszor gyűr maga alá a bosszúság, a kétségbeesés, a szégyen, a félelem, a bánat vagy az irigység?

veranda3

Ha majd minden a helyére kerül, megnyugodhatok – mondta az ego. Ha majd megnyugszol, minden a helyére kerül – mondta a lélek.

A nagy bölcsességekhez nem jár használati utasítás, de csak akkor jók valamire, ha a gyakorlatban is tudod alkalmazni őket. Szóval hogyan is barkácsolj magadnak belső békét? Ó igen, jól láttad, barkácsolj. Ez egy olyan csináld magad dolog, amit nem lehet készen kapni. Manapság az önismereti – önfejlesztő-spirituális piac olyan mint egy hatalmas OBI, és pont ugyanúgy is működik. Például hiába veszed meg a szerszámokat meg azt alapanyagot ahhoz a kerti lugashoz, ha nem állsz neki megcsinálni, sose lesz kész…. Ugyanígy, hiába jársz tanfolyamra és olvasol hatezer tippet és trükköt, ha nem kezded el használni a tudást, sose lesz hatása. Félretéve a lugast, amihez fűrész, fagerenda, szegek és csapok kellenek, meg egy kis beton az oszlopok alapozásához ha azt akarod hogy stabilan álljon az egész, mit vásárolj be a belső békédhez? Alapinfók, amiket nem lehet elégszer elmondani.

A tudás valóban hatalom – ha a megfelelő dolgokról szerzel tudomást, hatalmad van a saját életed felett.

Stressztelenítés: tedd képessé magad arra, hogy felismerd és leállítsd a benned kialakuló „békétlen” állapotokat. Amíg nem veszed észre idejében, ha valami zavar, addig mindig csak akkor fog feltűnni, amikor már teljesen feldúlt vagy – és onnan sokkal nehezebb visszahozni az egyensúlyt. A stressz a mai élet természetes velejárója, így jobban jársz ha ahelyett hogy siránkozol miatta, megtanulsz vele bánni.

Lomtalanítás: számtalan módon hátráltatjuk magunkat, és még csak észre sem vesszük. Gondolj csak a belső kritikusodra, aki egy amúgy is para helyzetben ilyeneket mond a fejedben: „Kizárt hogy ez összejöjjön. Nem vagy elég jó hozzá. És ráadásul ma még olyan bénán is festesz ebben a cuccban!” Ez csak egy példa azokból a gondolkodási mintákból (és a hozzájuk tartozó érzelmekből…) amik következetesen szétbombázzák a belső egyensúlyod. Így hát jól teszed, ha kiismered őket és leváltod valami támogatóbbra.

A biztos pont: ha abban nem bízhatsz amit gondolsz, akkor miben bízz? A fejünkben sokszor rettenetes zűrzavar uralkodik, főleg nehéz helyzetekben. Így hát a helyett, hogy ezt a káoszt próbálnád vadul rendbe rakni, vonulj vissza arra a helyre, ahol mindig nyugi van: a belső bölcsességed terébe. Tanulj meg befelé figyelni, tanulj meg visszavonulni a csendbe. És tanuld meg, hogy hogyan tudod ezt megtenni a legnagyobb felfordulás közepén is!

Berendezkedés: a káosz sokszor annak köszönhető, hogy nem a megfelelő dologgal foglalkozol a megfelelő időben. Az életterületek összehangolása mégse olyan bonyolult, ha tudod, hogyan állj neki és eldöntöd, mi most a legfontosabb. Ez persze mindig változik, de ha tudod, hogy minél fogva tekintsd át az egészet, rögtön kevésbé fog rumlinak tűnni az egész. A tudatos élettervezésről nem tanultunk az iskolában, ideje bepótolni ezt is…

Egyensúly: próbálj meg fél lábon állni 1 percig. Bár a középső tengelyedet végig tartani kell, szó sincs arról, hogy mozdulatlan lennél – apró mozdulatokkal tudod csak megtartani az egyensúlyt. Nincs ez másként az életben sem, ha hosszú távra akarsz berendezkedni a boldog hétköznapokra. Képesnek kell lenned apró változtatásokra, és legalább ilyen fontos, hogy meglegyenek azok a biztos pontok és napi rutinok, amikhez visszatérhetsz, amikre támaszkodhatsz, ha kibillennél. Az ördög a részletekben lakozik, de az angyalkák is ám!

Mire ezeken mind végiggyakoroltad magad, nem marad más, csak a folyamatos növekedés a fénybe. Az életnek ugyan lesz egy hullámzása továbbra is, de a saját hangulataidat sokkal inkább uralni tudod majd. Kevésbé lesznek meglepőek a váratlan dolgok, és több figyelmed marad arra, hogy bármi történjék is, közben örülj az élet apró szépségeinek. Eddigre már áll a lugasod, nő rajta az akác, és örülhetsz a virágokon lecsorgó esőnek… talán még előkapod a fényképezőt is, hogy megörökítsd a vízcseppeket.

Ha valamit megmozdított benned ez az írás, lehet hogy itt a helyed: ÉLET-REND TÁBOR, jelentkezés június 30.-ig!

Ha szeretnéd most azonnal elkezdeni, töltsd le innen az 5 tippet.