Mindenstimmel

Életeid egyensúlya

 

Neked hány életed van? Tudom, ha nem vagy macska, akkor ebben a testben csak ez az egy… de annak az egynek hány – időnként egész embert kívánó – területén kell helyt állnod? És még csodálkozol, hogy ide-oda rohangálsz egyfolytában és azt se tudod hol áll a fejed?

Régen jóval kötöttebb volt az élet rendje és ezen belül a szerepeink is. Nem nagyon volt választásunk, de így mozgásterünk se nagyon. Bizonyos szempontból mégis könnyebb lehetett egy ilyen „kötöttpályás” valóságban mozogni.

életkerék mindenstimmel

 

Most van választásunk – talán túl sok is néha – és a sok lehetőség mellé mind ott van sok elvárás is, ami sokszor egyáltalán nem reális.

 

A média, és sokszor a saját belső elvárásaink szerint is mi mindenben kéne hát kiemelkedőnek, boldognak és 100 százalékosnak lenni? Hát csak munka és szakmai élet terén alkossunk valami maradandót, meg a pénzügyeink kezelésében legyünk sikeresek, párkapcsolatunk és családi viszonyaink legyenek hiperboldogak, legyen egy jópofa hobbink és aktívan eltöltött szabadidőnk, legyünk minimum jó kondiban és szupervonzók, legyenek menő és vidám barátaink és ismerőseink, és persze legyünk kellőképpen spirituálisak de minimum jógázzunk.

 

Nem fogok újat mondani azzal, hogy ez az egész nem körülötted forog. Hanem … a körül, hogy valamivel mindig legyél elégedetlen.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy az elégedetlenség haszontalan. Az elégedetlenség hatalmas hajtóerő, ami lehetővé teszi, hogy tegyél azért, amire vágysz. Na de nem mindegy, hogy ki dönti el, mire vágysz igazán – te, vagy az elégedetlenséggyár? Folyton hajtasz valamiért, amit ha megkapsz, csak akkor jössz rá hogy mégse ezt akartad, vagy olyan célokért dolgozol, aminek az elérése valódi örömet jelent?  Mire akarsz berendezkedni?

 

Ha te akarod eldönteni, akkor ideje visszavenned az irányítást. Ez azzal kezdődik, hogy nem a külső, hanem a belső hangra hallgatsz. Először magadtól kérdezed meg: mivel lennék elégedett? Mi lenne számomra az elég jó munka, pénzügyi helyzet, párkapcsolat és családi viszony, szabadidő, mozgás, baráti kapcsolat, belső elmélyülés? Nem mindenki ugyanonnan indul…

 

Az elég jó azt jelenti: elég – mert elégedett vagyok vele, és jó – mert jól érzem benne magam.

 

Ehhez érdemes figyelembe venned azt is, hogy az élet körforgásában különböző életszakaszok, helyzetek vannak. A filmek és a reklámok nagy többsége pedig a 25 – 45 közti, középosztálybeli fizetőképes emberek elégedetlenségét” gyártja” ezerrel. Valójában azonban különböző életkorokban és helyzetekben mindig más területen nagyobb a terhelés. Van, amikor a karrierépítés a fontosabb, van amikor csak a stabil bevétel, van amikor a család kerül előtérbe, van amikor a baráti kapcsolatok, és van hogy a hobbira jut a legtöbb idő és energia, és van ideje a spirituális munkának is.

 

Ha te vagy a tengelyben, a valódi igényeidhez tudod igazítani mindegyik területet. Ha te vagy a tengelyben, észre tudod venni azt is, hol tartasz éppen most, és miből épp mennyi az „elég jó” számodra. Lehet, hogy lesz olyan amivel elégedetlen leszel – de ez a saját elégedetlenséged lesz, nem egy gyártott darab, és ha teszel érte hogy megszűnjön, az valódi elégedettséget ad. (Saját megfigyeléseim szerint sokkal de sokkal kevesebb már elég jó, mint azt hisszük kezdetben…)

 

Abban a helyzetben ahol most vagy, melyik életterületen mi lenne számodra elég jó?

 

Ha tetszett neked ez az írás, kérlek, hogy segíts eljuttatni másokhoz is, lehet hogy nekik is jól jön!

Ha szívesen dolgoznál tovább ezzel a témával, találkozzunk egyéniben. Ha szeretnél híreket kapni az aktuális írásokról és programokról, itt tudsz hírlevélre felíratkozni: HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS