Mindenstimmel

Antivalentin – a szeretés hétköznapi rutinja

Pusztán kíváncsiságból utána néztem, hogy az amerikából importált Valnetin-napi felhajtásnak milyen gyökerei vannak. Tél végén – tavasz elején mi más is lehetett volna, mint pogány tisztító szertartások és termékenységi rítusok ideje ez az időszak… aztán a kereszténységgel lett belőle Szent Bálint napja, amerikával meg jövedelmező üzlet. És ezzel helyben is vagyunk. De nézzünk is most tovább a giccses szívecskés ajándékoknál.

Szeretni nem csak ünnepnapon kéne. Statisztikailag az évben kevés az ünnepnap, ezért hát a hétköznapok életminősége adja az alaphagot az életedhez. A szeretés tehát ugyanolyan hétköznapi rutin kéne legyen, mint a fogmosás. Különben a szeretetteljes életminőséged nem lesz fenntartható.

A szeretésben pedig a legeslegelső, akit a legjobban szeress: saját magad. Egyrészt, mert neked is jobb lesz tőle, másrészt mert üres kulacsból nem tudsz másnak is inni adni. Bármennyire logikus is ez, valójában nem divat, sőt, néhol kifejezetten ciki szeretni magad.

Szeretni magad azt jelenti, hogy úgy viselkedsz magaddal, mintha valóban érdekelne, hogy jól legyél :). Ha ezt nagyon meredek elképzelni, akkor csak idézd fel azt az embert, akit legjobban szeretsz, és hogy hogyan viszonyulsz hozzá. Na meg azt is, hogy ebből következően mi mindent vagy hajlandó megtenni érte, akkor is, ha nem kéri. Vagyis odafigyelsz rá, figyelembe veszed hogy minek örülne, és igyekszel a kedvére tenni. Ne adj isten kiállni az érdekeiért. (Itt elég csinos kis kettős mércék szoktak működni: akit igazán szeretünk, annak simán elnézünk olyanokat, amikért saját magunknak szigorú megtorlást szabunk ki. Sokszor tudat alatt…)

Amíg nem vagy hajlandó mindennap megtenni magadért azt, amit szeretnél (de legalább egy keveset belőle) addig csak az elhanyagoltságot növeled magadban. Öröm nélkül kiapad az a kút, amiből megtölthetnéd a kulacsod.

Ne gondolj drága vagy rengeteg időt igénylő dolgokra. Csak ilyenekre, mint:

  • Mit ennék, innék most szívesen?
  • Milyen ruhában (színben) érezném ma kényelmesen magam?
  • Mit mozognék, hogyan nyújtózkodnék most szívesen?
  • Kivel beszélgetnék most szívesen?
  • Milyen zenét hallgatnék most szívesen?
  • Mi lenne ma a legpihentetőbb számomra a nap végén?

Ezek mind olyan apróságok, amitől jobban érzi magát a tested, vagy jobb lesz a hangulatod.

Enni – inni úgyis kell, valami felvenni úgyis kell, mozogni mindenképp mozogsz valamennyit, emberekkel mindenképp beszélsz, a legtöbben hallgatnak zenét utazás közben, és valamennyi idő pihenésre is jut. Akkor meg miért ne csinálnád azt, ami éppen a legjobban esik?

Ha ilyen apróságokkal megszeretgeted magad, eleve jobb passzban leszel, és könnyebben tudsz odafigyelni a másikra is. Ennyit a Valentin-napi őrületről. A szeretéshaz hangulatba kell kerülni, és a legjobb ajándék, ha minden nap hangulatban vagy!

Ha úgy érzed, az önmagad szeretéséhez elférne néha pár ötlet, akkor jól fog jönni neked ez az apróság az AJÁNDÉK anyagok közül: Szeresd magad kártyák szürke hétköznapokra. 16 tipp a tested, 16 tipp az elméd (gondolataid) és 16 tipp a lelked szeretgetésére, nyomtatható formába szerkesztve. A végére tettem üres kártyákat is, hogy a paklit kiegészíthesd a saját kedvenc bevált praktikáiddal is. Ha nyűgös vagy, de nincs ötleted mi kéne, csak kapd elő a paklit! (Én egy nagyobb gyufásdobozban tartom az enyémet.)

Ha neked hasznos volt ez az írás, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.