Mindenstimmel

Rutinboldogság, boldogság-rutin

Te mi mindent csinálsz rutinból? Csak mert úgy szoktad? Útvonalak, kaják, reakciók, beszélgetések, kapcsolatok, napirend, öltözködés, szórakozási formák, ünnepek, örömök és összeveszések, odafigyelések és oda nem figyelések… A rutin egy önmagán körbefutó zárt gyűrű. Soha nem történik semmi új.

boldogsagrutin 1

A rutin egy olyan egyszerűsítés, amit kényelmi és energiatakarékossági céllal vezet be az agyunk.

Olyasvalami, amit megcsinál helyetted a robotpilóta, és neked már oda se kell figyelni közben, mert automatikus az egész. Ez bizonyos esetekben nagyon hasznos – amikor vezetni kell, vakon gépelni, vagy cipőt kötni, fogat mosni – hogy ezekre az apróságokra nem kell külön feszített figyelmet fordítanod, újra és újra dönteni. A rutin úgy működik, hogy ha valamit elégszer ismételsz, rutinná – megszokássá válik. De ha nem figyelsz oda arra, mi válik rutinná, a rutin olyan pillanatokat is elfoglal, amiket igazából nem is akarnál átengedni neki. Vagyis átveszi a hatalmat.

A rutin nem rossz, csak ésszel kell használni. Ez egyetlen ésszerű használata pedig az, hogy kialakítod a boldogságod rutinjait. De hogyan?

Először is kell hozzá figyelem, mégpedig saját magadra. Azt kell figyelembe venned, mire lenne szükséged ahhoz, hogy MOST jól érezd magad? (Mindig most van, csak szólok.) Ha elégszer felteszed ezt a kérdést magadnak, abból egy nagyon érdekes térkép fog kialakulni. Észre fogod venni, hogy bizonyos dolgok mindig lehúznak, más dolgok pedig mindig feltöltenek.

Másodszor, kell az engedélyed. Néhány dolog ugyanis, amiről azt veszed észre, hogy feltölt – vagy feltöltene, ha hagynád – az vagy „törvénytelen” (értsd: nem szokás vagy nem szokásod), vagy hizlal…

Így hát engedélyt kell adnod magadnak, hogy ilyesmivel töltődj. Vagy legalábbis ki kell találnod, mi az a számodra is elfogadható formája az ötletnek, amibe így elsőre bele mersz vágni. Néhány 10 perces ötlet, csak úgy gondolatébresztőnek:

TEST: finom étel amit szeretsz, egy jó kis tusolás vagy habfürdőzés, alvás mindenek felett, egy nagy nyújtózkodás,jóga, edzés vagy tánc, na meg a simogatás. A tested és a fizikai állapotod tiszteletben tartása, nőként a ciklusod tiszteletben tartása.

LÉLEK: minden ami számodra szép: zene, irodalom, film, képzőművészet…, és minden, ami jóságot közvetít neked: barátságok ápolása, kedvesség gyakorlása, az intimitás melege. Nőként az érzelmi terhelhetőséged tiszteletben tartása is fontos szempont.

SZELLEM: hálanapló vezetése, mindfulness vagy egyéb meditációk, ima és egyéb spirituális gyakorlatok, szeretetteli kapcsolódások. Energetikai tisztítások, nőként a saját energiarendszered működésének ismerete és karban tartása.

Ha pedig kikísérleteztél néhány dolgot, ami tuti megdobja a boldogságszinted, nincs más dolod, mint hogy ezekből építs rutint. Még egyszer: a rutin úgy működik, hogy ha valamit elégszer ismételsz, rutinná – megszokássá válik. És mivel mindig most van, láss neki MOST.

Milyen rutint vagy hajlandó kialakítani a saját boldogságod érdekében?

A szokások kialakításához kell némi kitartás és akaraterő, hiszen általában a semmiből kell hozzászoktatni magunkat valami újhoz, vagy átszoktatni magunkat valami másra, amit eddig nem csináltunk. De megéri. Mert míg a rutin egy önmagán körbefutó zárt gyűrű, a boldogságrutin egy folytonosan növekvő spirál, amitől mindig egyre jobban leszel. Állj neki, most.

Ha idén pont azt határoztad el, hogy rendbe teszed a női oldalad, és valamit megmozdított benned ez az írás, itt a helyed: Három Tulipán női életviteli program. 

Ha tetszett neked ez az írás, kérlek segíts eljuttatni másokhoz is, hátha nekik is jól jön 🙂