Mindenstimmel

Hogyan forgatja fel az életed a benned élő gyerek?

Egy kisgyerek nem tehet mást, túlélése érdekében alkalmazkodik a felnőttekhez, a korai családi élet hatásaihoz és feszültségeihez – ebbe nő bele, hiszen ezt ismeri meg elsőnek a világból. Ezzel együtt jár az is, hogy vannak olyan igényeink, amik nem nyertek kielégítést (a szülők legjobb szándéka ellenére sem). Ilyenkor megsebzett belső gyermekkel növünk bele a felnőttkorba. Ez azt jelenti hogy felnőtt testben ugyan, de még mindig azokat a hiányokat próbáljuk betömködni, amiket gyerekkorunkból hordozunk magunkkal.

Minden fejlődési szakasznak megvannak a maga igényei, és ha ezek napvilágra kerülnek, már nem kell többé vakon hajszolni, hogy valamilyen formában megkapjuk őket. Amikor meggyógyítjuk a sebzett belső gyermeket, vagyis “jó szülőként”  felneveljük újra önmagunk sírdogáló gyermeki részét, csodálatos teremtő energiák kerülnek felszínre bennünk.

A természetes v. csodagyermek megjelenik pl. akkor, ha találkozol egy régi baráttal az utcán, ha mélyről felnevetsz, ha spontán alkotsz, vagy ha megtisztelnek egy csodáló pillantással. Ez a gyermek felszabadult, kreatív és át tudja magát adni az élet örömeinek.

Ezzel szemben az alkalmazkodó vagy megsebzett gyermek viselkedéséhez hozzátartozik a dühroham, a túlzott udvariasság és engedelmesség, a gyermekes hangon való beszéd, a manipulálás és a duzzogás. Gyakran tapasztalhatunk olyat, hogy felnőttként bizonyos helyzetekben infantilisan, kisded módjára viselkedik valaki.

Amíg meg nem gyógyítjuk magunkban ezt a duzzogó, sebzett gyermeki részt, addig hajlamosak vagyunk felnőttként is úgy viselkedni, mint  akiben egy megsértett dühös gyermek lakik. Amíg saját magad “jó szülőjeként” nem hallgatod meg, szeretgeted és véded meg a saját belső gyermeked, addig rosszalkodni fog – figyelmet kér –  és összezavarja az életed.

John Bradshaw: Vissza önmagunkhoz – A bennünk élő gyermek felfedezése című könyvében összegyűjtötte, hogyan szabotálja a megsebzett belső gyermek a felnőtt életünket, a felnőtt énünket. Íme a lista:

 • mástól függés, mikor a mások élete, problémái fontosabbak mint a sajátunk
 • támadó viselkedés, mikor apróságokra agresszív lesz valaki és azt gondolja, neki ezt szabad, “jár”, és a probléma oka mindig a másik
 • önimádat, mikor  kielégíthetetlen szeretet, figyelem és érzelemvággyal hajszoljuk a kapcsolatokat és soha nem elég amit kapunk belőle
 • túlellenőrzés, vagyis a bizalmatlanság problémája
 • érzelmek máson levezetése, mikor olyat teszünk vagy mondunk másoknak amiről azt állítjuk, sosem tennénk ilyet; vagy lehetetlen elvárásokat támasztunk
 • önmagunk büntetése, azt a haragot, amit gyerekként nem fejezhettünk ki a felnőttek iránt, magunk szabotálásával, akadályozásával, semmibe vételével vezetjük le még felnőttként is – magunkon
 • mágikus hiedelmek, vagyis olyan rögeszmék, mint  ha keményen dolgozom, akkor a világ meg fog jutalmazni”, vagy ” ha pénzem van, akkor jól vagyok”, a “tökéletes társ” végsőkig való keresése, amit a mesék tanítanak lányoknak és fiúknak egyaránt
 • intimitás zavar, vagyis nem tudjuk hogy hol kezdődnek a másik érzései és hol a sajátunk. Nehéz nemet mondanunk, kitalálni hogy mi mit akarunk, és hogyan kell viselkednünk, hogy intimitást teremthessünk. 
 • fegyelmezettségi problémák: A fegyelmezetlen belső gyermek elvesztegeti az időt, késlekedik, nem akarja halasztani a kielégülést, akaratos, makacs, gondolkodás nélkül, indulatból cselekszik. A túlfegyelmezett gyerek merev, megszállott, túlkontrollált és engedelmes, az emberek kedvébe járó, szégyennel és bűntudattal teli.
 • szenvedélybetegség és kényszeres viselkedés, amelynek fő oka a hatalmas szeretethiány. Ilyenkor az elfogadottság, oda tartozás érzését próbáljuk valamilyen “szer” adta állapottal pótolni.
 • logikátlan gondolkodás, vagyis a minden vagy semmi ellentétpárban vagyunk csak képesek gondolkodni, minden vagy fekete vagy fehér. Nincsen köztes út, nincs mindenki számára elfogadható kompromisszumos megoldás, az egyiknek vesznie kell.
 • üresség, közöny akkor jelentkezik amikor az ember gyászolja saját igazi lényét. A megsebzett belső gyermekkel élő felnőttek gyakran tartják úgy, hogy életük unalmas és értelmetlen.

Ha szeretnéd tudni, a te belső gyerekednek szüksége lenne-e rá, hogy jó felnőttje legyél, töltsd le innen a megsebzett gyermek kérdőívet:

KÉREM A KÉRDŐÍVET