Mindenstimmel

Mi az a Vörös Sátor?

A Vörös Sátor – más kultúrákban Holdkunyhó vagy Rimajurta – volt az a hely, ahol a nők összegyűltek (akkor még összehangolt) havi vérzésük napjaiban. Olyan női tér volt ez, ahol a nők megpihenhettek, ahová visszavonulhattak. Ide a férfiaknak nem volt szabad belépni – ők pedig tiszteletben tartották ezt.

A Vörös Sátor napjai a testi-lelki wellnessről szóltak: az asszonyok ekkor avatták be a fiatalabbakat a női test, a szerelem, a szexualitás, a párkapcsolatok, a gyermeknevelés, a gyógyítás, az élet és halál titkaiba. Illatos olajok, gyógynövényes füstölők, tápláló ételek, finom masszázsok, mély beszélgetések és nagy viháncolások napjai voltak ezek. Egy olyan szeretetteljes támogató női kör, ami hatalmas megtartó erővel bírt mindenki számára. E mellett pedig volt kitől ellesni azokat a titkokat, amik nőként egy boldog és kiegyensúlyozott élethez szükségesek. A nők kisimulva és feltöltődve léptek ki a hétköznapokba innét. Több vidámsággal, nagyobb türelemmel, bölcs tanácsokkal felszerelkezve vágtak bele a következő hónap teendőibe. Ez nekik is jó volt, és a családjaiknak is…

Ma már nem azt az életformát, nem azt a világot éljük, mikor a nők elvonulhatnak 3-5 napra. Nem is olyan közösségekben élünk, ahol folyamatosan kapcsolatban van egymással 20- 40 család és azok asszonyai. Évszázadok és velük szokások múltak el, de az igény az ilyen típusú együttlétre nagyobb, mint valaha.

A Vörös Sátor ősi tere visszaköszön minden mély női kapcsolódásban, amiben jelen vagyunk egymásnak. Visszaköszön minden olyan beszélgetésben, amikor a nők odafigyeléssel, nyitott szívvel hallgatják meg és bizalommal segítik egymást. Mindig, amikor szeretettel átöleljük egymást és látjuk egymás ragyogását.

 *** Végtelenül hálás vagyok azoknak, akik az én szívem Vörös Sátrát alkotják. Nélkületek már rég bedobtam volna a törülközőt, lányok. Annyiszor tartottatok meg már életem során, köszönöm nektek. ***

A megtartó erő mellett régen a női tudást is itt adták át egymásnak a generációk. Mára ez a láncolat is megszakadt, de mostanában lassanként újra ébred. Egyre több női szeretet- és tudásátadó kör alakul világszerte.

A MOSTANI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL NYITOTTAM EGY VIRTUÁLIS VÖRÖS SÁTRAT A FACEBOOKON, CSATLAKOZZ, HA ÚGY ÉRZED, SZÜKSÉG LENNE RÁ: VIRTUÁLIS VÖRÖS SÁTOR

Nálam 2021-ben ide tudsz becsatlakozni: egyéniben Három Tulipán női életviteli program, vagy csoportban Nővérkör – tudatos éleztvezetés nőknek.

Ha neked hasznos volt ez az írás, másoknak is az lehet. Kérlek, segíts eljuttatni hozzájuk is.

*****

Ráadás: Az Anita Diamant Vörös Sátor című regényéből készült filmet itt éred el (nézd meg, míg le nem törlik). Elég zúzós női sorsok, hatalmas női tudás és erő, női tartás és összetartás története ez. Az első rész végénél ne hagyd abba semmiképp!!!

Első rész: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=g5LfPf3IRes

Második rész: https://videa.hu/videok/film-animacio/a-voros-sator-2-zRasM9mXci7kGyV9

Jó filmezést!

Kategóriák: Olvasgass