Mindenstimmel

A te életedben ki a főszereplő?

Ha végiggondolod csak ezt a hetet, hányszor vettek hülyére? Gyerünk, számold össze szépen. Hányszor érezted úgy hogy átdobtak a palánkon? Ki hitte azt, hogy veled meg lehet csinálni?

főszerep2 mindenstimmel

  • a főnököd már megint téged oszt be hétvégézni, harmadszor a hónapban
  • a kollégád úgy tesz, mintha elfelejtette volna, amire megesküdött, hogy kész lesz
  • a projektvezető téged bíz meg, hogy menj el egyeztetni Józsival, mikor eleve tudja hogy ő az, aki felesleges en problémázik órákat mindenen
  • a párod mindig megesküszik hogy legközelebb nem szervezi a haveri találkozót a közös hétvégére, de sajnos most utoljára mégis …
  • a tesód úgy tesz, mintha véletlenül ültetett volna a családi összejövetelen a legidegesítőbb nagynéni mellé
  • a gyereked kikapcsolja a telefonját, hogy nehogy utol tudd érni szombat este
  • a barátaid letagadják előtted a jövő heti közös programot
  • a szomszéd nem szólt, hogy felújítás miatt egész hétvégére elzárják a vizet
  • a zöldséges már megint becsempész egy rohadó almát a zacskó aljára

 

Persze mindenki életében alakulnak ilyen fura és bántó helyzetek, de annak azért fel kéne tűnni, ha sorozatosan ilyenekben találod magad. Kis hazánkban valamiféle perverz nemzeti sport arra licitálni, hogy kinek a rosszabb, de ezt a fődíjat megnyerni, lássuk be, elég kétes dicsőség. Ha belegondolsz, ebben a versenyben kimondatlanul mindenki arra hajt, hogy a lehető legtöbb lúzerpontot gyűjtse be magának. Neked is jobb, ha kiszállsz a „kit néznek a legnagyobb hülyének” ringből.

 

A pálya széléről először érdemes feltenni a kérdést, hogy hogyan reagálsz ilyen helyzetekben. Kiakadsz és dühöngve kikéred magadnak? Normálisan, de határozottan szóvá teszed hogy ez nem oké? Csak sóhajtasz egyet, hogy „na, ez is csak velem történhet meg…” és utána megpróbálod rendbe szedni a dolgokat?

 

Ha nem te vagy a főszereplő az életedben, akkor menthetetlenül mellékszereplő vagy. Nem te alakítod a darabot, csak statisztálsz hozzá – valaki másnak. Csak akkor csinálhatnak belőled hülyét, ha titkon magadat nézed annak, és ezért hagyod, hogy így bánjanak veled.

 

Ha csak sóhajtasz, akkor minden marad a régiben. Nyafogni persze mindig könnyebb, mint felállni és szembe menni az ellenállással, de hová vezet hosszú távon a siránkozás? A darálóba, igen. A tajtékozva dühöngős figura egész addig működik, amíg minden más érintett határozatlanabb nálad. De abban a pillanatban, mikor valaki „csakazértis” szembeáll veled, egy másik csatatéren találod magad, ahol egyáltalán nem biztos, hogy te nyersz. Főleg nem, ha a főnököd veszi fel ezt a kesztyűt.

 

Szóval ha végleg úgy döntöttél, hogy öreg vagy már bohócnak, itt az ideje tükörbe nézni. Hol fordulnak elő sorozatosan olyan helyzetek, ahol úgy érzed, te csak statiszta vagy? Gondold csak végig a klasszikus listát: munkahely, anyagi megbecsültség, párkapcsolat, családi viszonyok, baráti viszonyok, kikapcsolódás és önmagadra szánt idő, fejlődés valamiben.

 

VIGYÁZAT! Az épp aktuális főszereplő nagyon meg fog lepődni, hogy visszaköveteled a jogos helyed a darabban, és kiállsz magadért.

 

Mindez azzal kezdődik, hogy tudd, hol a te helyed. Másképp fogalmazva, hogy tudd, hol vannak a határaid – vagy hol szeretnéd, hogy legyenek. Mi az a határ, ahonnan nincs tovább? Nincs több sorozatos hétvégézés, kollégák helyett elvégzett feladat, figyelmen kívül hagyott kérés „mert családon belül belefér”, és rohadó alma a zacskó alján.

Ha eldöntötted, hol a határ, akkor ezt tudatni kell a többiekkel is. Határozottan tedd szóvá, mi az, ami neked nem elfogadható, és helyette milyen viselkedés az, ami igen. Tudom, hogy ettől halálra vagy rémülve, hiszen ilyet sose csináltál eddig, hogy nemet mondj „visszautasíthatatlan” kérésekre. Ez is úgy megy, mint a vezetés: az elején még azt se tudod hol vannak a pedálok és teljes parában vagy hogy be tudod-e venni a kanyart, de a gyakorlással egyre könnyebben megy a dolog. Aztán ha gyakorlottabb leszel, a forgalom többi résztvevője alkalmazkodik majd hozzád.

Mikor kezded újraírni a jeleneteidet?

A cikk eredetileg itt jelent meg: she.hu

Ha szeretnél a blogon leírtakhoz gyakorlati tippeket kapni, iratkozz fel a hírlevélre itt:

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS