Mindenstimmel

Miért nem tudsz rendesen meditálni?

A tévhitek-sorozatban ez az egyik első komoly kihívás, amikor valaki módszeresen neki akar állni tudatosodni vagy stresszcsökkenteni. Múlt héten az egészségnapon hosszan beszélgettünk  erről olyanokkal, akik jóval régebb óta kísérleteznek vele mint én, (eddig azt hitték) sikertelenül … és neked szeretném mielőbb elmesélni, ami nekik is jó lett volna, ha hamarabb tudják.

rendesen meditálni mindenstimmel

A meditáció, ima, lelkigyakorlat – mindegy, hogyan hívjuk – lényege a befelé fordulás. Ez azt jelenti, hogy a külvilág történései helyett egy kicsit befelé irányítod a figyelmed. Arra, ami benned történik. Vallástól vagy kultúrkörtől függően e mellett általában nem csak befelé, hanem „felfelé” is figyelünk az adott rendszeren belül ismert legtisztább Forrás felé. (Ezt mindenhol másképp hívják, van aki nevén se nevezi, de ugyanarról beszélnek). Az egésznek mindenképp része egy nagyon nyugodt, ugyanakkor éber tudatállapot.

Én nem tudok „semmire” se gondolni.

Naná hogy nem tudsz. Az elmének az az alaptulajdonsága, hogy csapong. Ez az alapbeállítás: gyűjts információt a környezetből, és értékeld ki, hogy a test veszélyben van-e. Pont így pörgeti túl a rendszert a mait információs túlterhelés: mivel az elme mindent igyekszik kiértékelni, és a mennyiség hatalmas, azért folyamatosan pörög valami az agyadban. Ebből azért elég nagy kihívás megérkezni a tökéletesen üres semmibe – de nem is kell.

A befelé figyelős gyakorlatoknak két fajtája van: a vezetett és a szabad gyakorlat. A vezetett gyakorlatoknál valaki mondja, hogy mire irányítsd a figyelmed, vagy min tartsd rajta a figyelmed (pl. légzés, egy kérdés, mantra, stb.). A szabad gyakorlatoknál meg csak figyelsz befelé, és várod, hogy mi jön. Embere válogatja, hogy kinek mi meg y könnyebben. Az biztos, hogy minkét esetben kell egy kis idő és ráhangolódás, mire leülepszik a pörgés. Kísérletezz, hogy neked melyik jön be.

Nem bírok egy helyben ülni! Vagy azonnal elalszom.

Van, aki könnyen leül nyugiban 10 – 30 perceket. De általában azt látom magam körül, hogy sokan vannak, akik annyira folyamatosan pörögnek, hogy fizikai fájdalmat jelent nekik 10 percig egy helyben ülni. Teljesen kikészülnek tőle. (Vagy mire sikerül, annyira fáradtak, hogy egyből elalszanak.) Ez egyrészt gyakorlás, másrészt vérmérséklet kérdése. Ha egy darabig próbálkozol azzal, hogy megérkeztesd magad egy olyan nyugodt állapotba, ahol türelmetlenség nélkül tudsz ülni fél órát, egy idő után általában sikerül. Másrészt, ha végképp nem megy, semmi dráma nincsen: akkor neked mozgásos gyakorlatok valók. Sétáló meditáció, vagy akár sport is betöltheti ezt a szerepet. A lényeg, hogy a figyelmed odabent legyen, ne a külvilágon.

Nem csinálom elég jól.

Óh, igen. Na de mi az elég jól? Azt már tisztáztuk, hogy a „nem gondolok semmire” és a „mozdulatlanul ülök” nem értelmezhető követelmények. Megtérülés központú, mutatószámos és teljesítménykényszeres világunkban – ez ugye mind kint van, nem bent – már a meditáció hatékonyságát is statisztikailag bizonyítani akarjuk. Jó hírem van: ezzel már nem kell fáradnod, a tudósok lemértek mindent, amit lehetett. Neked már csak gyakorolni kell, nem kell elég jónak lenni.

Az egyetlen feladat: figyelj befelé, és ha elkalandoznál, akkor gyere vissza ismét a belső történésbe. Minél többször sikerül újra befelé irányítani a figyelmed, annál könnyebben fog ez menni (gyakorlás) és annál jobbal el tudsz majd merülni odabent (fókusz megtartása) és a végére annál nyugodtabb és békésebb leszel.

Egyszerűen nem tudom beilleszteni a napirendbe.

Most lelövöm a poént. A meditáció csak egy trükk. Egy technika, ami annak a gyakorlásában segít, hogy befelé figyelj, és ezzel minél inkább meg tudj maradni a belső középpontodban. De ehhez nem kell meditálnod (bár évezredek tapasztalata szerint könnyebbé teszi a dolgot). A személetmód a lényeg – figyeld, hogy mi történik benned, és maradj egyensúlyban. Ha magaddal egyensúlyban vagy, a téged körülvevő világgal is sokkal könnyebben tudsz abban maradni. Vigyázat, ez nem uncsizást jelent, hanem folyamatos, apró mozdulatok sorozatát. Mint amikor egy percig megállsz fél lábon – kicsit billegsz, kicsit korrigálsz, de megtartod az egyensúlyt valahogy. (Próbáld csak ki, gyerünk!) Ugyanígy működik minden mással is. Csak figyelj.

Egyedül nem biztos, hogy belevágok…

Ha úgy érzed, segítség lenne a kezdéshez, ha valaki mondaná a meditációt, próbáldi ki az Esti Egyberendező Meditációt velem. Este leülünk együtt egy csendesedős félórára, hogy kitisztítsuk és összerendezzük rétegeinket, és összeszedetten a legjobbat tudjuk kihozni abból, ami van.
A medit minden hétfőn, szerdán és pénteken este élő videóban vezetem, ilyenkor húzok egy kártyát is, hogy mivel kell még dolgozni az alapmedi mellé. Érdekes módon ezek egymásra épülnek az eddigi tapasztalat alapján. A többi napokra pedig felvettem nektek az alapot, itt éritek el.

*** Ha tetszett neked ez az írás, segíts eljuttatni másokhoz is, lehet hogy nekik is jól jön! ***