Mindenstimmel

Mire kéne még több energia?

Mi mindent szerettél volna ma? És mire nem volt energiád ebből, pedig terveztél rá időt is?

Na és mi vitte el az energiád, amit erre szántál volna? Mi az, ami elviszi, nap mint nap?

Az nem úgy van, hogy az erre szánt energia csak úgy „hipp-hopp eltűnik”. Szép lassan szivárog el, de mivel nem szoktad meg, hogy odafigyelj rá, mikor szökni kezd, többinyire ott találod magad egyből a nullán, hogy már mozdulni se tudsz. Amire nincs energiád, az mind beteljesületlen álom marad.

tired-dog

Mondhatnám, hogy az a sok apró napi stressz, és nem tehetek róla, mert ez a mai világ … de minek? Igen, a mai világban sok instant stressz ér mindenkit. Az életritmusunk gyorsulásával sűrűsödnek a kihívások is, és ez egyre fárasztóbb – de többnyire még mindig ott tartunk, hogy egyszer jól kialszom magam a hónapban majd valamelyik hét végén, és azzal kész a feltöltődés.

Ez olyan, mintha ökrös szekérrel akarnál legyorsulni egy versenyautót, és siránkoznál, hogy nem megy. Mitől menne?

Ha a téged érő terhelés mennyisége növekszik, három dolgot tehetsz. (Na tessék, itt az én kis három lépéses elméletem! )

Nulladik lépés: figyelj oda arra, mi történik veled!

Ami mindig nálad van: a tested. Apró változásai kiválóan jelzik, hogy mi az, ami rabolja az energiád. Természetesen minden energiába kerül, és ez egy bizonyos szintig rendben is van így. De ha valamit INDOKOLATLANUL SOK (érzelmi vagy fizikai) energiába kerül megtenned, akkor az ott stressz. Apró jelekkel kezdődik, és csak a végére fajul drámaivá. Közben pedig ezt az utat járod be lefelé a lejtőn:

  • csökkenő energiaszint
  • rossz közérzet
  • frusztráció
  • fájdalom
  • teljes zűrzavar

A kérdés az, hogy melyik szakasznál veszed észre magadon, hogy elindultál lefelé. És minél lejjebb kerülsz a völgybe, annál nagyobb erőfeszítés lesz visszamászni…

Instant megoldás: gyakrabban töltöd magad.

Mivel a napi kihívások sűrűsödnek, így az lenne a normális, ha sokkal gyakrabban szánnál rövid időket arra, hogy menet közben helyre hozd magad. Ezt nem szoktuk meg – így a nap végére a nagy többség teljesen kifacsarva és önmagát hibáztatva esik be az ágyba, hogy pont csak arra nem jut ideje, amit igazán szeretett volna. Pedig nagyon egyszerű lenne mondjuk 2 óránként 10 percet töltődni, hogy ne ez legyen a vége. Az Élet-Rend Hétvégék első modulja pont arra van kihegyezve, hogy megtanuld és szokássá tudd tenni azokat az apró gyakorlati dolgokat, amikkel folyamatosan vissza tudod tölteni energiaszinted a nap során.

Hosszú távú megoldás: a lényeges pontokon csökkented az energiaveszteséget.

Vannak az életünkben olyan visszatérő helyzetek, amik mindig nagy erőbedobást követelnek. A kulcsszó a visszatérő… Néhány makacsul ismétlődő dolog megoldásához – és pontosan tudod, hogy a te életedben mik ezek – nem elég instant energiaszint gyakorlatokat csinálni. Ott valami bonyolultabb dologról van szó, amiben stratégiai változtatásokra van szükség – szokások, gondolkodási minták, vagy energiák terén. (Ilyen haladó rendrakásra is alkalmas az Élet-Rend Hétvégék sorozat.)

A mese nem arról szól, hogy ne lennének rossz napjaid. Hanem arról, hogy ezeket az állapotokat is elfogadva teszel ellene, hogy huzamosabb ideig a saját árnyékodban élj.

Tudod, hogy ahol a figyelem, ott az energia. Tudod, hogy rajtad múlik, belesüllyedsz-e teljesen az ingoványba, vagy csak elmerülsz egyszer, utána kimászol és megfejted, hogyan kerültél oda.
Tudod, mik az apró trükkök és használod őket. Ha nem megy még így se, segítséget kéresz.

Romboló gondolatokat és napi szokásokat ismételgetni hatalmas luxus, aminek a boldogságod az ára. Érdemes helyette rutinná tenni saját magad építésének és emelésének technikáit. Ez az az Élet-Rend Hétvégék sorozat valódi célja.

2019 szeptember 21-től, le ne maradj!