Mindenstimmel

A szétesés bölcsessége

A szétesés nem kellemes, de nem is azért van, hogy az legyen. A szétesés azért van, mert erővel már nem lehet összetartani azt, ami nem működik többé. Persze attól, hogy ezt tudod, még át kell rajta menni – a félelemmel, kétségbeeséssel, kilátástalansággal, csalódással teli sötétségen. Bizonyos szempontból jobb attól egy kicsivel, ha emlékezteted magadat hogy ez most egy átmeneti állapot, és a folyamat végére új döntések születnek majd. De míg ide elérsz, nem spórolhatod meg, hogy elbúcsúzz az összetört álmaidtól, kilapátold a romokat és ott ülj az üres semmi közepén, várva arra, hogy megérkezzen az ihlet, merre tovább.

szétesés mindenstimmel

Mi eshet szét? Szakmai élet amiről azt hitted tart valamerre, barátság amiről azt hitted számít, párkapcsolat amiről azt hitted működik, család amiről azt hitted összetart, lakóhely amiről azt hitted ez a tökéletes… A közös benne, hogy azt hitted, jó darabig azt hitted, de be kell látni, hogy nem úgy van.

Minden szétesés egy olyan világnak vége, amiről kiderül, hogy csak elképzelted. Minden világvége ijesztő és fájdalmas, mert el kell búcsúzni valamitől, amiben hittél addig.

Minden krízis egy kijárat – kijárat abból, ami nem működik. Minden kijárat ijesztő egy kicsit (néha nagyon), mert nem tudod, hogy hová érkezel – legfeljebb halvány elképzelésed van róla.

Miben bízhatsz akkor mégis, ha minden romokban hever?

Bízhatsz abban, hogy az élet nem dolgozik maga ellen. Szokták is mondani „ami nem megy, nem kell erőltetni”. Mi emberek, azzal rontjuk el sokszor az élet rendjét – ami ugye a változás – hogy túlgondolkodjuk a dolgokat. Az élet halad, te magad is fejlődsz, a kapcsolataid is fejlődnek, a körülötted élők is fejlődnek. Néhány dolog észrevétlenül távolodik, más dolgok közelebb jönnek. Ha figyelsz, észreveszed az egész apró helyváltoztatásokat is – csakhogy nem figyelünk eléggé. Mert megszoktuk, mert máshol a figyelmünk, mert megmagyarázzuk magunknak, hogy ez mégse az, aminek látszik. Aztán ha mégis kiderül, hogy végül összeomlanak a dolgok… nincs más hátra, mint rábízni magad az életre. Mert az élet nem dolgozik maga ellen.

Ha sikerül kievickélni az első sokk érzelmeiből, akkor technikailag ez csak egy újratervezés.

Bízhatsz magadban – ha tudsz bízni. Amennyi mindenen átmentél már eddig is… és mindig lett valahogy. Most is lesz. Annyi mindennel próbálkoztál eddig, hogy egyben tartsd, ami szét akart hullani – itt az idő hogy ugyanezt az energiát arra fordítsd, hogy minél hamarabb számba vedd és eltakarítsd a romokat. Arra, hogy pihenj egy kicsit, és megérkezzen, merre van az előre.

A „pihenj egy kicsit” nagyon lényeges rész ebben! Vedd tudomásul, ha elfáradtál az eddigi erőfeszítésben. Kérdezd meg magad, mire van szükséged a pihenéshez. És utána vedd is figyelembe, mit kértél magadtól… mindennek az újraépítése onnan kezdődik, hogy van terv és van építőanyag: vannak vágyak, álmok, és van energia és lendület a megvalósításhoz. De előbb ezeket be kell szerezni – és ha nem akarsz egyedül kapálózni, nézz körül, kitől kérhetsz segítséget, hogy visszatalálj magadhoz. Barátok, zene, könyvek, természet, fekvés, mozgás… bármi jöhet, ami segít.

Te tudod legjobban, mire van szükséged most, a szétesésben – és utána az új verzióban.

Ha netán úgy rontott rád egy új világ, hogy most épp minden romokban hever… pont jókor, mert nyár van éppen, sok lehetőséged van töltődni, újat álmodni, újrarendezni a soraidat. Hagyj időt a folyamatnak. „Amikor látszólag minden szétesik, minden a maga helyére hullik. Semmit sem kell eldobnunk, minden értelmet nyer a nagy egészben.” – Christlin Parimalanathan Rajendram –

Biztatásul álljon itt egy kintsugi technikával készített tál. Ez a tradicionális technika japánban használatos a törött kerámiák, porcelánok megjavítására. A repedéseket arannyal, ezüsttel vagy platinával illesztik össze. Az így javított tárgy rendkívül értékessé válik, mert ezeket az illesztéseket a tárgy történetéhez tartozónak, valami különlegesnek tekintik. Filozofiájában a repedések a kötődésmentességre, a változás állandóságára és a dolgok mulandóságára emlékeztetnek.

kintsugi (2)

Ha szeretnél egy kis támogatást az újratervezéshez, nézd meg ezt:

ÚJRATERVEZÉS – 3 alkalmas változástámogató csoport életmódváltóknak, újrakezdőknek, életátszervezésben lévőknek