Kinek tartod magad? – az vagy, ahová figyelsz

Mindenkiben két erő lakik – és az győz, amelyiket a figyelmeddel táplálod. Nem, ehhez nem kell bolondnak lenni. Elég egy kicsit tudatosnak lenni hozzá, és máris olyan műsor tárul eléd a saját fejeden belül, hogy annál jobbat a moziban sem találsz. Ráadásul folyamatos adás van.

Te egy lélek vagy aki egy húskárpitozású, csillagporból készült csontvázat vezet.

A kicsinyes énünk, az ego ragaszkodik a negatív érzelmekhez és az ebből származó titkos nyereségekhez (pl.: Ó, én szegény áldozat, akivel mindig ez történik, stb.) Romboló hozzáállása van saját magához és az élethez is, meglehetősen félős és szűklátókörű.

Ő az összes negatív érzés, hitrendszer és gondolat elegye, amit egyszer valakinek elhittünk, maga a rosszul programozott ártatlanság. A fenyegetések azonosítására programozott, túlélést biztosító szoftver, de evolúciósan elavult a mai világ helyzeteinek döntő többségében, ahol a fenyegetésnek észlelt helyzeteket meg lehetne oldani egyszerűen azzal, hogy megbeszéljük.

A bölcsebbik énünk, a felsőbb Én a pozitív érzelmekben mutatja meg magát (békesség, türelem, nagylelkűség, elfogadás, stb.) Ő az, aki halkan szól. Ő az, aki a körülöttünk mindig jelen lévő lehetőségek végtelen mezejével kommunikálni tud. Rajta keresztül minden információ, segítség elérhető mindenki számára. Hívják megérzésnek, intuíciónak, hatodik érzéknek, vagy belső hangnak is.

Ha figyeled egy kicsit a benned zajló belső monológot, ami minden eseményt és szereplőt – beleértve magadat is – kommentál, könnyen be tudod azonosítani, hogy ki beszél a fejedben. A kicsinyes éned, vagy a bölcsebbik éned. Jó játék, ha elkezded figyelni néhány napig, mi történik, ha egyes helyzetekben az egyiknek vagy a másiknak adod az irányítást.

Ha megismerkedtél egy kicsit közelebbről a két hanggal, felmerül a kérdés, melyik vagy te?

A helyzet az – döntsd el te, hogy ez jó hír, vagy rossz – hogy TE DÖNTÖD EL.

  • Te döntöd el, melyikre hallgatsz.
  • Te döntöd el, melyiknek engeded, hogy irányítsa a viselkedésed.
  • Te döntöd el, melyikükkel szeretnéd tölteni a hétköznapjaidat.
  • És tied a döntésed összes következménye is.

Nem állítom, hogy a bölcsebbik énre áthuzalozni a gondolkodásodat egyszerű feladat. Kitartás kell hozzá, és folyamatos odafigyelés. Eltart egy darabig – de megéri. Olyan, mint megtanulni egy új nyelvet: az elején még döcögősebben megy, de ha beindul, egy teljesen új világ tárul fel általa.

Az elején persze többnyire olyan helyzetek vannak, amikor látod, hogy a kicsinyes én igyekszik irányítani, és sokszor még sikerül is neki. Ilyenkor tudd, hogy ez csak egy állapot, amiben vagy, de ez nem te vagy. Csak vedd észre a kicsinyest, engedd el, és tápláld tudatosan a bölcsebbiket. Találd ki, legközelebb hogyan fogsz úgy reagálni egy hasonló helyzetben, ahogy a bölcsebbik Én tanácsolná. A gyakorlással egyre könnyebb lesz.

Ha szeretnél konkrét gyakorlatokhoz tippeket kapni, hogyan tudod ezt megcsinálni, iratkozz fel a hírlevélre itt:

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Kinek tartod magad?
Cimke: