Mindenstimmel

Az Első Virágzás ünnepe

A természettel összhangban élő kultúrákban a női termékenységet mindig kiemelt figyelemmel és tisztelettel vették körül. Ennek egyik formája volt az, hogy a leányból nővé érő lányokat megünnepelték az első havi vérzésük alkalmával. Az ilyen ünnepek kultúrától függően  több napig, vagy akár hétig is eltarthattak. 

A folyamat első részében a nővé érett lányhoz közel álló felnőtt nők meséltek neki a női test működéséről és arról, hogy hogyan viselje szeretettel gondját a testének felnőtt éveiben. Meséltek neki a férfiak és a nők dolgairól, a testek és a lelkek találkozásáról. Meséltek az öröm, a gyönyör és a méltóvá válás útjairól. Meséltek neki a saját szerelmeikről, a saját testük tapasztalatairól. Meséltek a születésről és az életet adás képességéről. A legfontosabb tanítás azonban az volt, hogy nővé érve a kislány az Élet őrzőjévé válik, és a saját életét csak úgy tudja boldoggá tenni, ha először saját magát megtanulja tisztelni és szeretettel gondozni. Ennek pedig csak egy töredéke a női intim higiénia, sokkal fontosabb része az önbecsülés és az ön-ismeret, minden szinten.

Ezt a felkészítő időszakot egy olyan ünnep zárta, amin férfiak és nők immár közösen megünnepelték a nővé érett lányt, akire azután teljes jogú nőként tekintett a közösség.

A beavatások fontosságáról itt olvashatsz bővebben. >>> Beavatás nélkül

Te, aki nőként olvasod ezeket a sorokat, gondolj csak bele, mennyire másként alakult volna a női mivoltoddal való viszonyod, ha kiskamaszként valaki elmondja, amit ma már tudsz. Ha lett volna kitől kérdezni, ha lett volna, aki tudja a válaszokat. Ennek az egész napos programnak az a célja, hogy a tizenéves lányoknak legyen erre lehetőségük, a mai világnak megfelelő keretek között.

ÉRDEKEL?

Valószínű, hogy édesanyaként, nagymamaként, keresztanyaként vagy barátnőként olvasod ezt a leírást. Hogy el tudd képzelni, hogy zajlik egy ilyen nap, írok egy példát:

Délelőtt

 • a programvezető érkezését követően a résztvevő barátnők, női családtagok érkezése az ünnepelt otthonába
 • ismerkedés a programvezetővel (velem) és egymással is egy kicsit más módon, mint addig
 • beszélgetés a női hormonrendszer működéséről, és a női test számára egészséges életvitelről, ételekről, és túlélő praktikákról
 • bármit kérdezhettek! – ekkor általában még csak a kamasz lányok vesznek részt

Ebéd

Délután

 • beszélgetés a női lélekről, a női szerepekről, női minőségekről, és arról, hogy ki a jó nő, mitől az, és hogyan lehet azzá válni 
 • a lovag fehér lovon – és ami utána jön: beszélgetés a testi szerelemről és hogy egy jó nő minél nem adja alább
 • meséljenek a felnőtt nők! – a család nőtagjai megosztják történeteiket, tapasztalataikat, a lányok kérdezhetnek

Uzsonna

 • Nővé avató rituálé a család nőtagjainak részvételével
 • a programvezető átadja meglepetés ajándékát a friss hölgynek, majd elbúcsúzik 🙂

Vacsora – ahová már a család férfi tagjai is hivatalosak

A programot általában az ünneplendő lány otthonában tartjuk (külön kérésre külső helyszínen.) A nap pontos programját és a résztvevők körét mindig az anyukával együtt találjuk ki, egyéni igényekhez igazítva. (Van olyan lány, aki szívesen meghívja a barátnőit, de van olyan is, aki csak családtagokat szeretne ilyenkor maga körül.)

Vedd fel velem a kapcsolatot, és szívesen mesélek részletesebben is, milyen lehetőségek vannak ebben a keretben 🙂 >>> KAPCSOLAT

Hol, mikor, mennyiért?

 • minimum létszám: 6 fő (az ünnepeltet is beleszámítva)
 • 8 óra hosszú program, egyénileg egyeztetett időpontban
 • helyszín általában az ünnepelt otthona, külön kérésre külső helyszín
 • a program díja fejenként 15 000 Ft, előre utalással fizetendő
 • a részvételi díj tartalmazza: egy személyes egyeztetést a program megrendelőjével, folyamatos kapcsolattartást a program előkészítése során, a program levezetését, az ehhez szükséges eszközök beszerzését, az ünnepelt meglepetés ajándékát amit a záró rituáléban kap tőlem.

A rendhagyó ünnepekről itt olvashatsz még többet. >>> Szertartások