Mindenstimmel

Az önbizalom-növelés

Benkó József vendégszerző írása

Az önbizalom nagy kincs napjainkban. Mindannyiunknak van, tapasztalata azzal kapcsolatosan milyen hátránnyal járhat az alacsony önértékelés, amikor a kevésbé tehetséges társunk csupán a nagy esetenként megalapozatlan önbizalma révén eléri, amire mi csak áhítozunk.  Ezért nem kellet mást tennie, mint hinni önmagában. A jó hír az, hogy te is jelentősen megnövelheted, az önbizalmadat csupán tenned kell érte.

Ne ítélkezz önmagad felett!

Első lépés hogy hagyd abba a folyamatos önbírálatot. Figyeld magad folyamatosan, és ha nyakon csíped, hogy ítélkezel, magad felett egyszerűen csak hagyd abba. Az még jobb, ha inkább egy jó tulajdonságodra figyelsz. Nőként majdnem biztos, hogy kövérnek látod magad akkor is, ha nem vagy az. Amint egy tükör közelébe kerülsz, beindul a belső hang: milyen nagy a combod, túl kerek az arcod stb. Mi változhatna, ha e-helyett inkább az erősségeidre koncentrálnál. Például, hogy milyen szép a bőröd vagy a hajad, vagy bármi, amit szeretsz magadon.

Az önbizalom növelést megkönnyíti, ha azt sikerül kiderítened mi az önbizalom hiányod gyökere. Az életed mely területein okoz gondot, hogy elismerd magad a munkában, anyaként, feleségként, nőként? Vannak technikák, amelyek segíthetnek kutatni a múlt homályába burkolódzó eseményeket, történéseket. Jelentős segítséget nyújthat például a Theta Healing kezelés, amelynek során a konzulens kérdésekkel úgynevezett ásás technikával deríti fel a problémád gyökerét. A megtalált ok ezután már feldolgozható és a helyére pozitív megerősítéseket kapsz, amelynek segítségével felülírható a gond, ebben az esetben az önbizalomhiány. Sok esetben egy kezelés is jelentős eredményeket hozhat, de az önértékelési gondod sem egyetlen nap alatt alakult ki, valószínűleg több energiát kell belefektetned a megoldásba, mint egyetlen alkalom. A Thétán felül számos más módszer is segíthet például kineziológia, családállítás, Access Bars vagy Reconnective Healing és még sorolhatnám. Ki-ki válassza ki a számára működőt.

Dolgozd fel a családi mintákat

Az önbizalomhiány származhat külső forrásból például iskolai környezet vagy családon belül tapasztalt viselkedés mintákból, amely esetben előfordul, hogy önbizalomhiányos szülők önbizalomhiányos gyermekeként generációs mintakövetés esete áll fenn. Nyilván ez is alapjául szolgálhat az iskolai önbizalomhiánynak. A klasszikus kérdésre a tyúk volt, előbb avagy a tojás nem keressük a választ, a lényeg elindulni a változás útján és megtörni a családi mintát, kiiktatni az önbecsülést, gátló mozgatórugókat szakember segítségével.  A családi rendszer bármely tagja is változik, ez magával hozza a többiek változását is.

Lépj ki a komfortzónádból

A változások, változtatások a komfortzónád elhagyására kényszeríthetnek. Olyan dolgok bevállalására, amelyekre azelőtt nem voltál hajlandó vagy úgy érezhetted nem vagy rá képes. E komfortzóna elhagyása eleinte kissé kényelmetlen és stresszes lehet, de éppen ez adja az értékét is. Mivel nehéznek tűnhet a megoldás az eredmény is érékesebb.

Segíthet, ha összeírod a célkitűzéseidet, amelyekre vágysz, de eddig még nem mertél belevágni és követeld meg magadtól határidővel a kipróbálásukat.

Növelheted az önbizalmadat az értékes tulajdonságaid összeírásával. Ne tekintsd befejezettnek a listát, néha vedd elő és egészítsed ki az újonnan felfedezett értékeiddel. A tükör is a segítségedre lehet a külső tulajdonságaid leltározásában. Most csak a pozitívokra koncentrálj.

Ne félj a változástól

A negatív történések kiértékelése is segíthet az önbizalom növelésben. Például elbocsátottak a munkahelyedről. Mi a jó ebben neked, amit még nem vettél észre? Megszabadultál a morgó mindennel mindig elégedetlen főnöködtől. Több szabadidőd lett. Új lehetőségek, új ajtók nyílhatnak meg előtted. Ezzel összefüggésben új embereket ismerhetsz meg, új barátokat szerezhetsz, és még sorolhatnánk. Máris kellemesebb a változás.

Ha ezt a pozitív szemléletet az életed minden területén használod akkora teljes szemléletváltásnak köszönhetően örömtelibb és boldogabb életed lehet. Te választasz!

Kategóriák: Olvasgass