Mivel gazdálkodj az időd helyett?

Most nagy a rohanás, de még két hét és jobb lesz? Éppen sok a feladat, de majd a negyedév végével csitulnak a dolgok? Ezt most még megcsinálod úgy, hogy éjszakázol, de hétvégén majd kipihened? Mindenki áthalad az időn, ami folyamatosan telik, és nem mindegy, hogy hogyan. Szubjektíven szeretnéd jól érezi magad, és gazdaságilag meg hatékonynak kéne lenni abban amit csinálsz. Látszólag megoldhatatlan ellentét, de itt van a csavar. A kettő nem mond egymásnak ellent! Sőt, egy teljesen új perspektívát nyit. Nem az időről van itt szó igazából.

stressz nézőpont mindenstimmel

Tartottam számtalan időgazdálkodás tréninget, és egyre inkább az a tapasztalatatom, hogy a szigorúan időgazdálkodásról szóló része a legkevésbé hasznos a közönségnek. Nem hiszek az időgazdálkodásban. Az összes ehhez tartozó tipp fenn van a neten, a google több könyvtárnyi okosságot zúdít ránk, úgyhogy nem is erről fogok most mesélni.

Néhány alapvető elem van mégis azért, hiszen a dolgok egymásra épülnek.

1) Az idő véges. Mindenkinek 24 óra egy nap. Ebbe kell beleférnie… de minek is?

2) Mi a legfontosabb? Mi a cél? Ehhez kell összeállítani a stratégiáink, ahogy az időt kezeljük. Ez tanulható – tippek és trükkök a neten.

3) Hogyan használjuk hatékonyan a stratégiát? Lehet, hogy nem is az időre kell fókuszálni hozzá…

Nem az időddel, hanem az energiaszinteddel kell okosan gazdálkodni abban a 24 órában.

Mi történik akkor, ha magas az energiaszinted? Lendületes vagy, általában jó a közérzeted, és hatékonyan tudod végezni a dolgod. Jót tesz a szubjektív jóllétednek meg a hatékonyságodnak is. Nem az órát kell tehát első sorban figyelni, hanem a saját magadat, mert te magad egy megújuló energiaforrás vagy, akit időnként tölteni kell az optimális működéshez.

Mégpedig 4 szempontból:

  • fizikai energia (alvás, víz, étel, mozgás, bioritmus)
  • érzelmi energia (a pozitív érzelmek jótékony hatása a teljesítményre, önbizalom, segítőkészség, motiváció)
  • a tudat energiája (fókuszáltság vs. töredezettség, megszakítások és flow)
  • a lélek energiája (értelmet találok-e abban, amit csinálok; csinálok-e olyat, amiben értelmet találok?)

Ha hosszú távon elhanyagolod ezek közül bármelyiket, annak a következménye mind szakmailag, mind emberileg a kimerülés. És te is tudod, mennyire jó a közérzeted és a hangulatod, a hatékonyságodról nem is beszélve, ha ki vagy facsarva.

Ezeknek a szempontoknak a karban tartásához nem kellenek nagy dolgok, csak annyi, hogy odafigyelj a közérzeted változására, és ha azt érzed, hogy elkezd esni az energiaszinted, tedd fel magadnak a kérdést: melyiket kéne töltenem a 4 közül? Amikor ez megvan, a következő kérdés: és mit csináljak konkrétan? Ha pedig jól jönne néhány ötlet…

Az Energiaszint emelő gyakorlatgyűjtemény 48 +1 gyakorlata testi, mozgásos gyakorlatokon és gondolati, figyelemirányítós gyakorlatokon keresztül segít abban, hogy a kibírás helyett arra tudd használni az energiád, ami igazán boldoggá tesz.

Ha pedig úgy érzed, hogy egy alaposabb rendrakásra van szükséged, szeretettel várlak itt:

http://mindenstimmel.hu/csoportok/belso-beke-gyakorlocsoport/

Mivel gazdálkodj az időd helyett?
Cimke: