Én már csak ilyen vagyok – vagy mégsem?

Ha tudod, milyen erők hatják a viselkedésed a hétköznapokban, ismered, hogy “milyen vagy”. Ha ismered, akkor hatalmad van felette – van választásod (ez a rész a “vagy mégsem?”). És ha már nem az köti le minden figyelmed, hogy ezekkel megbirkózz – hiszen a működését már ismered – akkor kibomlanak előtted a valódi lehetőségeid, a bölcsebbik éned irányításának köszönhetően.

Mindenkinek van személyisége.

A személyiségtípus ismerete arra jó, hogy egy szempontrendszert ad magam és mások megértéséhez. Ami különösen fontos, hogy egyik típus sem jobb vagy rosszabb a másiknál – egyszerűen csak olyan, amilyen. Mindenki más viselkedést tud könnyebben működtetni (ezt hívjuk ösztönösnek), de azokat is meg lehet tanulni, amik nekem nem természetesek. Sőt tudok úgy viselkedni, ahogy tanultam, ha a helyzet megkívánja. Sőt, huzamosabb ideg is meg tudom ezt tenni. Ennek persze ára van: egy olyan szerepben tölteni a mindennapjaimat ami nem az „enyém”, hihetetlen mennyiségű energiát emészt fel.

Szóval, milyen vagy? Hogyan könnyű működnöd? És milyen az, ha túlzásba viszed? Az alábbi ábrán tanulmányozhatod, melyek a jó és a kevésbé előnyös tulajdonságaid. (Általában 2 – 3 típus erősebb, senki nem csak „egyszínű”.) Hol a trükk ebben?

személysiég önvaló mindenstimmel

Ahogy láttad, minden személyiségtípusnak vannak fény- és árnyoldalai.

Nem árt, ha mindkettővel tisztában vagy. Vannak helyzetek, ahol egy-egy vonásodat nagyon jó, ha maximálisan kihasználod, de van olyan is, hogy érdemes inkább csak mértékkel kritikusnak, ellentmondást nem tűrőnek, makacsnak vagy kapkodónak lenni. Miután látod a saját típusod, és ismered a saját működésed, általában azt is különösebb probléma nélkül be tudod azonosítani, hogy hol vannak bajok a mértékkel. Mikor túl sok, mikor túl kevés. Ez sem, komoly „baj”, hiszen ilyenkor csak újra kell mérni a dolgot. Na de hogyan?

Ha már ismered mindkét oldalt, te választhatsz közöttük.

És itt jön a képbe a bölcsebbik éned, akiről már olyan sokat meséltem. Amikor a bölcsebbik éned irányítja a viselkedésed, az jó érzésekkel és pozitív tapasztalatokkal jár (még akkor is, ha néha kihívást jelent, a végén büszke vagy magadra és tudod, hogy jól döntöttél.) Nézd csak meg a fenti ábrát – ezek a körön belül lévő tulajdonságok és állapotok. Ha úgy döntesz, hogy ezekre fordítasz figyelmet, és ezeket táplálod, egyre gyakrabban fogsz találkozni velük.

Mit csinálj, amikor helyzet van?

Egyszerűen figyeld magad, hogy mi az, ami túl sok, és mi az, ami túl kevés éppen. Tudni fogod, de most már arra is van támpontod, mit csinálj helyette. Majd tedd fel magadnak ezt az egyszerű kérdést: hogyan viselkedne most a bölcsebbik énem? Körültekintőbb legyek? Határozottabb? Türelmesebb? Nyíltabb a többiek felé?

Kezdd el kidolgozni a B válaszokat, és kipróbálni őket.

Ha szeretnél konkrét gyakorlatokhoz tippeket kapni, hogyan tudod ezt megcsinálni, iratkozz fel a hírlevélre itt:

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Én már csak ilyen vagyok – vagy mégsem?
Cimke: