Az önbizalom 3 összetevője – neked melyik hiányzik?

Hogy neked nincs önbizalmad egyáltalán? Vagy általában van, de bizonyos helyzetekben tényleg nulla? Persze tudod, hogy minden ezen múlik, hogy hiszel-e eléggé magadban, de hát neked ebből nem jutott. Tudod hány ilyen esettel találkozom? Gyere, elmesélem, mitől lesz az önbizalom.

Először is, felnőtt korára vagy van valakinek önbizalma, vagy nincs. De ez csak időrendi kérdés, mert az önbizalom ugyanúgy „lesz”, akár gyerekkorban kezded el kinöveszteni, akár felnőttként jössz rá, hogy jó volna belőle egy nagyobb adag. A recept ugyanaz.

önbizalom mindenstimmel

Kíváncsiság, bátorság, cselevés.

Nézzük az egyszerűbb esetet. Az ember gyerekként kíváncsi, hogy mi van a rádió belsejében, mi van a szomszéd kerítésén túl, i van a diófa tetején. Biztos te is vissza tudsz emlékezni néhány dologra, ami gyerekként vagy kamaszként nagyon érdekelt, de aztán… legkésőbb érettségi körül jól kinevelték belőlünk ezt a kíváncsiságot.

Amíg meg nem tanuljuk, hogy kíváncsinak lenni veszélyes, addig bátran és azonnal cselekszünk is.

Mit jelent a veszélyes? Persze azon kívül hogy rácsapok a kezemre a kalapáccsal, leesem a kerítés tetejéről vagy robbantok egyet a kémia laborban? A veszélyek egy része tényleg valós- megrázhat az áram, megharaphat a szomszéd kutya, eltörhetem a lában, ha leesek a tűzlétráról. Ezeket meg kell tanulni felismerni, felmérni és számolni velük – ha mást nem, saját tapasztalat alapján. De a cselekvőképesség nem ettől vész el. Egy gyerek, egy fiatal számára az igazi veszély ez:

Ha nem viselkedsz „jól”, akkor…

  • nem foglak szeretni
  • nem hoz ajándékot a Jézuska
  • nem játszhatsz a szomszéd gyerekekkel
  • mit fognak gondolni a többiek
  • ki fognak röhögni

Ne kockáztass! Légy „jó”!

A „jó” persze egy szubjektív dolog – ami a környezetünk elképzelései szerint oké, az fér be ide. Ezek azok az – általában nem szándékosan – romboló üzenetek, amik leépítik a kialakulóban lévő önbizalmat, és lebénítják a cselevést, egy idő után pedig megfagyasztják a kíváncsiságot is.

Gondolj csak bele, milyen más üzeneteket kap egy amerikai gyerek! Azonnal megdicsérik minden próbálkozásáért, minden apró eredményért. Hozzászokik, hogy a munkáját elő is kell tudni adnia, prezentálnia kell. Ilyenkor elmondják neki, mi minden volt jó abban amit csinált, és csak aztán jeleznek neki vissza, hogy még min lehetne javítani. Mennyivel könnyebb így bátornak lenni!

A felnőttek, akik az önbizalom kérdésével keresnek meg, ehhez képest több évtizedes hátrányban vannak. Ez nem tragédia, csak egy helyzet, amit tudomásul kell venni, és tudatos fejlesztéssel ledolgozható. Amikor ezek az emberek visszakapják a bátorságukat, magától megszületik a kíváncsiság, és a cselekvés pedig rögtön egyértelmű lesz.

A bátorság azt jelenti, hogy bár meg vagy rémülve, mégis belevágsz.

Nem kell nagyokat lépni – jusson eszedbe, hogyan tanulja az önbizalmat egy gyerek. Apró kihívások, kis lépések, amekkorát éppen bírnak. A te mostani önbizalmad hány éves gyereknek lenne elég? Onnan indulsz. Ahogy egymás után megteszed ezeket a kis lépéseket, úgy fog erősödni az önbizalmad is. Közben pedig legyél a te „amerikai stílusú” belső hangod: minden megtett lépésért dicséret és biztatás jár.

Melyik életterületen kezded? Miben szeretnél több önbizalmat? Innen választhatsz: munka és szakmai élet, pénzügyi dolgok kezelése, párkapcsolat és családi viszonyok, hobbi és szabadidő, baráti és ismerősi viszonyok, kapcsolódásod egy nagyobb egészhez.

Ha szeretnél konkrét gyakorlatokhoz tippeket kapni, hogyan tudod ezt megcsinálni, iratkozz fel a hírlevélre itt:

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Az önbizalom 3 összetevője – neked melyik hiányzik?
Cimke: